sunnuntai 17. kesäkuuta 2007

Uskonpuhdistus islamissa

Koraani kuvailee paraatisia, jonka jihadissa kuolleet saavuttavat seuraavasti.
”Totisesti ovat ne, jotka karttavat pahaa, puutarhoissa ja autuudessa iloiten Herransa antimista ja siitä, että heidän Herransa pelasti heidät palavan tulen kidutuksesta. Syökää ja juokaa iloiten palkaksi siitä, mitä teitte. He saavat levätä riveihin asetetuilla istuimilla, ja Minä yhdistän heidät puhtaisiin, tummasilmäisiin neitoihin,

Ja Me varustamme heidät yltäkylläisesti hedelmillä ja lihalla heidän toivomuksiensa mukaan. He ojentavat siellä toisilleen pikarin ilman turhaa puhetta ja syntiä, ja heidän ympärillään on nuorukaisia, kauniita kuin helmet kuoressaan.” (Suura At-Tur 52:17 – 20, 22 – 24)
”Siellä on avaria varjopaikkoja, vuolaasti virtaavaa vesiä ja runsaasti hedelmiä, jotka eivät vähene ja joita ei heiltä evätä. Siellä on neitoja ylväillä lepovuoteillaan. Totisesti olemme luonut heidät omin käsin sallien heidän pysyä neitseinä hellinä ja samanikäisinä, niitä varten, jotka ovat oikealla puolella, joista lukuisat kuuluivat aikaisimpiin profeetan kannattajiin, ja myöhemmin liittyneitä suuri joukko.” (Suura Al-Waqiah 56:30 – 40)

”Totisesti odottaa voitto niitä, jotka pelkäävät Jumalaa, heidän ovat hedelmä- ja viinitarhat, nuoruutta uhkuvat neidot, heidän ikäisensä, ja puhdasta viiniä täydet pikarit.” (Suura An-Naba 78:31 – 34)

Muhammed Atta, syyskuun 11. päivän itsemurhalentäjien johtaja kirjoitti ryhmänsä puolesta viestin. Viestissä sanottiin, että ”meille riittää, että (Koraanin säkeet) ovat maan ja planeetat luoneen Allahin sanoja ...” Jopa kolmessa eri kohdassa Atta sanoo hakevansa lohtua kaikista niistä asioista, jotka Jumala on marttyyrille luvannut. Eritoten hän muistuttaa: ”Tietäkää, että paratiisin puutarhat odottavat teitä koko loistossaan ja paratiisin naiset odottavat teitä kutsuen ’Tule tänne, Jumala ystävä’.”

Attan ja muiden poikien mielessä välkkyi esteetön pääsy kymmenien taivaassa odottavien neitsyiden luo. Tämä sanoma on yleistä ääri-islamilaisten rekrytoijien parissa. Kuukausi ennen Word Trade Centerin iskua Palestiinalaisen Hamasin rekrytoija kertoi CBS-televisioyhtiölle, että hän houkuttelee uusia jäseniä järjestön riveihin iskostamalla heidän mieliinsä kuvan 70 neitsyestä. Se on kuin ikuinen lupa saavuttaa seksuaalinen nautinnon huippu siitä hyvästä, että suostuu räjäyttämään itsensä ilmaan.

Onko tämä muslimien mielessä totuutta, erehdystä tai väärää tulkintaa? Ymmärsikö Muhammed väärin ilmestyksensä, vai erehtyikö kirjuri kirjoittaessaa Muhammedin näkyä ylös. Vai onko tämä muslimeille todellisuutta?

Muhammed on erehtynyt tulkinnoissaan. Koraanin ”saatanallisissa säkeissä” Muhammed tunnustaa arabian pakanalliset jumalat todellisiksi. Myöhemmin Muhammed kylläkin piti jakeita erehdyksenä. Miten on muslimi, onko Koraani todellakin niin täydellinen kuin haluat uskoa, vai onko siinä inhimillisiä virheitä ja väärin tulkintoja? Olisiko tässä mahdollisuus islamilaiseen uskonpuhdistukseen, joka alkaisi Koraanin kyseenalaistamisesta? Koraanihan käskee osassa jakeissa olemaan ystävällisiä kristityille ja jopa juutalaisille ja taas toisessa jakeessa se käskee tappamaan heidät? Samalla tavalla Koraani on ristiriitainen naisen aseman kanssa? Toisessa jakeessa Koraani pitää miestä ja naista tasa-arvoisena ja parin jakeen kuluttua naista vähempiarvoisena.

Olisiko mahdollista muslimien myöntää Koraanin ristiriitaisuus ja epätäydellisyys? Siitä alkaisi islamin tie todelliseksi rauhan ja suvaitsevaisuuden uskonnoksi?

Lähteenä käytetty teosta ”Islamin kahdet kasvot”, Irshad Manji, Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2004.

Ei kommentteja: