sunnuntai 17. kesäkuuta 2007

Muslimien uskonnolliset tunteet

Ylen sivuilla oli uutinen, että Irania hallitseva islamilaisen papiston tunteita on loukannut Englannin julistama Salman Rusdien aatelointi. Siialainen papisto julistaa samalla, että teko on vihamielisyyttä koko islmain uskoa vastaan. Puhuvatkohan papit ainoastaan siialaisten vai myös sunnien puolesta? Vai puhuvatko vain itsensä, vai onko koko islamilainen maailma loukkaantunut tästä "brutaalista" teosta, jonka kohteeksi islam on joutunut? Vastaisiko joku muslimi tai islamin puolustaja.

Minua itseäni ainakin loukkaa enemmän se, että Khomein aikoinaan julisti kirjailijaa vastaa ikuisen tappokäskyn, jota ei kukaan pysty enää perumaan. Lisäksi minua loukkaa se, että muslimit kaikkialla, missä he ovat enemmistö sortavat, tappavat ja alentavat muiden uskontojen edustajia. Lisäksi minua loukkaa se, että muslimit yrittävät pakottaa koko maailman kulkemaan heidän arvojensa mukaan väkivallalla.

http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/id62745.html

Iranin ulkoministeriön edustajan mukaan Britannia osoittaa vihamielisyyttä islaminuskoa kohtaan ja asettuu muslimimaita vastaan, kun se antaa ritarin arvon yhdelle islamilaisen maailman vihatuimmista miehistä.

Muslimien uskonnollisten tunteiden loukkaaminen on tahallista, ja päätöksessä on takana muitakin länsimaita kuin Britannia, Iranin ulkoministeriöstä sanotaan.

Rushdien vuonna 1988 ilmestynyt kirja Saatanalliset säkeet aiheutti voimakasta kuohuntaa muslimimaissa. Monien muslimien mielestä Rushdie kirjoitti profeetta Muhammedista epäkunnioittavasti ja vääristeli hänen töitään. Romaani kiellettiin monissa muslimimaissa ja sitä vastaan järjestettiin suuria mielenosoituksia.

Vuonna 1989 Iranin tuolloinen uskonnollinen johtaja ajatolla Khomeini langetti Rushdielle fatwan eli kuolemantuomion. Hänen tappamisestaan luvattiin palkkio, minkä vuoksi Rushdie joutui vetäytymään maan alle ja Iranin ja Britannian diplomaattisuhteet katkesivat.
Iranin hallitus lupasi vuonna 1998, ettei Rushdieta vahingoiteta. Islamistit pitävät kuitenkin edelleen kiinni fatwasta, eikä Iran ole kumonnut sitä virallisesti. Iranin mukaan vain fatwan langettanut voi perua sen. Ajatolla Khomeini kuoli vuonna 1989.

Ei kommentteja: