sunnuntai 17. kesäkuuta 2007

Saudinaisille oikeus henkilöllisyystodistukseen

Saudinaisten tulee yhä julkisuudessa verhoutua kaiken muun paitsi silmät peittävään chadoriin. Nyt heidän on kuitenkin hieman helpompi todistaa keitä he ovat, kun viranomaiset ovat alkaneet myöntämään naisille henkilöllisyystodistuksia. Aiemmin heidät oli merkitty yksinkertaisesti miespuolisen perheenpään henkilökorttiin.

Saadakseen henkilöllisyystodistuksen saudinaisen on oltava vähintään 22 vuoden ikäinen ja hänellä tulee olla mieshuoltajan kirjallinen lupa sekä työnantajan suosituskirje, mikäli hän on töissä. Todistukseen liitettävässä kuvassa naisen tulee esiintyä ilman meikkiä ja hiukset peitettyinä.

Monet äärikonservatiivit ovat arvostelleet käytäntöä epäislamilaiseksi, koska naiset näin tulevat paljastaneeksi kasvonsa tuntemattomille miehille. Maan sisäministeri, prinssi Nayef bin Abdul Aziz vakuutti, että todistukset on tarkoitettu vain rajattuun työ- ja virkakäyttöön, eikä poikkeamista islamilaisista säädoksistä sallita.

Prinssin mukaan henkilöllisyystodistukset ovat tarpeen erityisesti oikeudessa, jossa saudinaisilla on ollut vaikeuksia todistaa henkilöllisyyttään perintö- ja petosjutuissa. Naisen on aiemmin täytynyt tuoda oikeuteen kaksi miessukulaistaan todistamaan, että hän on kyseessä oleva henkilö. Tämä on usein johtanut siihen, että perheen miespuoliset jäsenet ovat anastaneet naisille kuuluvat perintöosuudet itselleen.

Toistaiseksi noin 5 000 Saudi-Arabian 10 miljoonasta naisesta on saanut henkilöllisyystodistuksen.

Naisten asema Saudi-Arabiassa on uudistuksen jälkeenkin hyvin ahdas. Saudinaisilla ei ole minkäänlaista virallista poliittista asemaa maan hallituksessa. Valtaa maassa pitävät kuningasperheen miehet.

Saudi-Arabia on myöskin ainoa maa maailmassa, joka kieltää naisia -- myös ulkomaalaisia -- ajamasta autoa.

http://www.kepa.fi/kumppani/2307/?searchterm=None

Ei kommentteja: